Instalarea și întreținerea țiglei metalice: Sfaturi esențiale pentru proprietari

ţigla metalică

Ţigla metalică este un tip de ţiglă extrem de versatilă şi de eficientă când vine vorba de izolare şi de asigurarea unui acoperiş care va proteja casa, clădirea mulţi ani. Ţiglele metalice sunt foarte uşor de montat, întreţinerea lor este una simplă, investiţia iniţială este amortizată în cel mai scurt timp.

Instalarea corectă şi întreţinerea periodică a ţiglelor metalice vor influenţa atât aspectul acestora, cât şi rezistenţa în faţa intemperiilor şi în faţa trecerii timpului. Ce avem de făcut pentru o instalare rapidă şi eficientă şi o întreţinere ca la carte pentru ţigla metalică? Aflaţi din articolul nostru.

Avantajele ţiglei metalice şi etapele instalării ţiglei

Avantajele instalării ţiglelor metalice pe acoperişuri sunt numeroase. Metalul este un material durabil, robust, rezistent, nu ai probleme în caz de incendii, de temperaturi variabile, de precipitaţii, fenomene extreme, ţigla va rezista. Nu este afectată integritatea structurală a locuinţelor, clădirilor unde se montează ţigla metalică, greutatea ei este redusă, având şi o instalare foarte simplă şi rapidă.

Garanţia pentru ţiglele metalice este de peste 50 de ani, investiţia iniţială se va amortiza rapid, la vânzare vei avea un atu în plus dacă ai pe acoperiş ţigla metalică de calitate. Mentenanţa este una minimă, se poate curăţa rapid, în funcţie de montaj şi de unghiul acoperişului se poate autocurăţa, mai ales când sunt ploi sau când este vânt mai puternic.

Ţiglele metalice asigură o izolare termică excelentă, economiseşti energie dacă alegi această variantă de ţiglă pentru acoperiş, vara ai răcoare în casă, iarna căldura se menţine mai uşor.

Instalarea ţiglelor metalice nu începe până când nu stabileşti şi aduni toate instrumentele şi materialele de care vei avea nevoie. După ce ai tot ce îţi trebuie firma care va monta ţiglele metalice va măsura cu atenţie suprafaţa de montare, acoperişul.

Se ţine cont de înălţime, lăţime, lungime, ca să ştii câte ţigle poţi să montezi, ce dimensiuni vor avea, dar şi de înclinare, de unghiul de înclinare. Înclinarea va determina şi tipul de ţiglă metalică şi necesarul de materiale, de ţigle.

Toate materialele cumpărate pentru instalarea ţiglelor metalice se verifică, inclusiv panouri ţiglă metalică, şipci, membrane de hidroizolaţie, burlane, jgheaburi, şuruburi, alte instrumente utile.

Se elimină vechea ţiglă, dacă încă mai există pe acoperiş, se repară orice fel de probleme structurale, se verifică cu atenţie suprafaţa pe care se vor monta ţiglele metalice. Se instalează apoi marginile de picurare de la acoperişul cu ţigle metalice, dar şi cadrul pentru ţiglele metalice.

Montarea ţiglei metalice şi verificarea instalării

Se trece la instalarea ţiglelor metalice, nu înainte de a verifica şi cât de bine poate susţine acoperişul greutatea ţiglelor. Panourile de OSB sau placajul trebuie să aibă fixare foarte bună, fără deteriorări, se stabileşte corect şi direcţia de montaj pentru ţiglele metalice.

Se montează întâi membrana de hidroizolaţie, pe toată suprafaţa acoperişului, cu fixare perfectă la streaşină. Şipcile din lemn se montează perpendicular pe căpriori, la distanţe specificate de producătorii ţiglelor metalice. Şipcile vor fi aliniate şi nivelate corect, verificate.

Panourile de ţiglă metalică sau ţigla metalică se montează din colţul inferior drept, suprapunând de fiecare dată panourile lateral şi longitudinal, panourile se fixează cu şuruburi autoforante prin şipci. La final vin accesoriile montate, se verifică etanşeitatea şi scurgerea corectă a apei pluviale. Se curăţă acoperişul şi se îndepărtează toate resturile de la instalare.

Întotdeauna şipcile se vor fixa perpendicular pe contralaţi la distanţe recomandate de producătorii ţiglelor metalice. Nu se vor strânge prea tare şuruburile de la ţigle pentru a se evita deformarea lor. Ţiglele metalice se suprapun, fiecare rând de ţigle se suprapune peste cel precedent.

Cornişele şi doliile se montează ca să se evacueze apă şi să nu apară inflitrari, coama acoperişului este şi ea montată spre final. Montajul ţiglelor metalice se continuă pe orizontală, se aşează următoarea coloană de ţiglă metalică şi se asigură suprapunerea perfectă mereu, orice îmbinări verticale nu se suprapun. La capetele acoperişurilor se taie ţigla metalică la dimensiunea necesară şi se utilizează şuruburi pentru fixare sau cleme speciale.

Întreţinerea corectă pentru ţiglele metalice

Cât despre întreţinerea ţiglelor metalice, aceasta nu este atât de complicată, ţigla metalică este durabilă, rezistentă. Se va spăla periodic acoperişul cu ţigle metalice cu apă şi eventual un detergent special, cu furtun cu presiune, perie moale.

Se elimină cât de des toate frunzele şi orice fel de alte materiale organice de pe acoperiş, pentru că vor reţine umezeală şi vor duce la apariţia coroziunii. Clorul diluat va ajuta la îndepărtarea lichenilor, muşchilor de pe acoperişurile cu ţiglă metalică.

Periodic se va inspecta ţigla metalică şi se vor repara orice fel de găuri, fisuri, zone care au deja rugină. Nu uitaţi de fixarea şuruburilor, alte elemente de fixare, pentru a asigura o fixare optimă a ţiglelor de acoperiş.

Nu se vor folosi produse chimice agresive pe acoperiş pentru a nu deteriora ţigla, nu se va umbla pe acoperiş dacă nu este absolut necesar. Apa trebuie drenată mereu de pe acoperiş, burlanele şi jgheaburile trebuie să fie mereu desfundate şi funcţionale.

La nevoie se aplică vopsea sau lac pe ţigla metalică pentru a o feri de coroziune. După fenomene meteo extreme şi de două ori pe an este recomandată verificarea vizuală a ţiglelor metalice. Se va verifica etanşeitatea acoperişului cu ţigle metalice, se vor reface îmbinările, etanşările la coamă, dolii, alte îmbinări.

Iarna se va îndepărta cât de des posibil gheaţa, zăpada de pe acoperişul cu ţigle metalice, se vor instala sisteme de degivrare ca să nu se acumuleze gheaţă în exces la marginea acoperişurilor şi în jgheaburi. Întreţinerea şi curăţarea profesionistă este de dorit măcar o dată la doi ani, reparaţiile profesionale vor prelungi durata de viaţă şi rezistenţa ţiglelor metalice şi acoperişului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *